lauantai 4. lokakuuta 2014

Ruotsissa on väkevä peikko-perinne

  

Kun suomalaisessa turistirysässä myydään matkamuistoja: anatomialtaan surrealistisia poroja ja lapinpukuisia made in hongkong -nukkeja jonka silmät pyörivät pelottavasti, on ruotsalaisessa turistin rihkamamyymälässä esillä paljon kaikkea kiinnostavampaa: on monenkokoista peikkoa, niin puutarhaan pantavaksi yli metrin mittaista kuin takan liepeillekin. Monenlaisia kirjoja, kortteja ja julisteita on tarjolla. Peikon kuvalla myydään mm suklaamaitojuomaa sekä mustikkaisia ja vadelmaisia ( liloja & pinkkejä ) karamellirakeita. Peikot elävät harmonista elämää paljain tassuin ja pehmein arvoin ennen "sivistyksen" aka "teknologian" tuloa ollen kuin keitä tahansa hippejä. Thor, Thor näytä sarves Myös viikinki-krääsää on paljon muovisista sarvikypäristä alkaen ja pää[t]tyen pronssisiin kaulariipuksiin joissa killuu Thorin vasarat.
          Ø Thor, Tor = muinaispohjoismainen ukkosenjumala, aseena mahtava mahtava Mjölner -vasara.Ruotsalaisen kulttuurin alkujuurien liian kaikkien rakastaminen näkyy ikävä kyllä - ääliönationalismina: uusnatsit "juhlivat" omalla tavallaan ruotsalaista kansallispäivää, jolloin saa torgeteilla ja turuilla olla varuillaan. Nämä reppanat ovat ottaneet symbolikseen alkuperäisuskontojen tunnuksia, juuri Torin vasaran. Paradoksaalista kyllä tavallinen kansa ja ihmisoikeus-aktivistit tarvitsisivat Thorin = > sodan jumalan murskaamaan nuo kaaosvoimat, rasismin.


Vielä Ruotsissa on alkuperäisillä jumalilla suuri merkitys - he ovat siirtyneet jokapäiväiseen arkeemme: viikonpäiviin:
ruotsinkielinen torstai ( torsdag, Thors dag ) on Thorin päivä,
keskiviikko ( onsdag ) on Odinin päivä, ja
tiistain ( tisdag ) pohjana on Tiu ( germaanien sodanjumala ),
maanantain symboloidessa kuuta niin ruotsissa kuin englannin kielessäkin, ja sunnuntain aurinkoa.
Perjantai ( fredag ) on Freyan tai Friggin päivä, - onhan se yleismaailmallisestikin feministinen / feminiini Venuksen päivä Venerdi.

Ø Freyja, Freija, Fröja; "Freyja oli rakkauden ja hedelmällisyyden jumalatar, Freyrin sisar. Useat paikannimet todistavat Freyjan palvonnasta vars. Ruotsissa ja Norjassa." CD-Fakta 2002, WSOY

Ruotsissa on väkevä peikko-perinne 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti